Blogi

Markkinakorvat höröllä

Markkinoilla on selvästi odottava tunnelma. Osakemarkkinoiden nousu on jatkunut jo yli yhdeksän vuotta ja indeksit ovat rikkoneet ennätyksiä. Kaikki ymmärtävät, että nousu ei voi jatkua ikuisesti voimakkaampana kuin mitä reaalitalous kasvaa.

Monet merkit enteilevät jo laskua. Suuret vipurahastot kuten Bridgewater ovat julkisesti kertoneet odottavansa karhumarkkinaa eli kurssilaskua. Myös USA:n korkokäyrä ennakoi jo matalasuhdannetta tai ainakin selkeää hidastumista. Keskuspankit ympäri maailman ovat kiristämässä rahapolitiikkaa poikkeuksellisen suuren finanssikriisin jälkeisen elvytyksen jälkeen. Tämän myötä korot nousevat.

Markkinoihin kohdistuu myös ennalta-arvaamattomia riskejä. Perustellusti maailmalla jännitetään miten Brexitissä käy, ylikuumeneeko USA:n talous, kärjistyvätkö Trumpin lietsomat kauppasodat, selviääkö populistien johtama Italia velkaongelmistaan ja miten käy Kiinan, kun se painii edessä olevan eläkepommin, velkavuoren ja kulutustaloudeksi muuntautumisen kanssa. Länsimaita epävakauttava populismin aalto ei myöskään näytä päättymisen merkkejä, eikä kukaan tiedä, missä maassa seuraavaksi äänestetään valtaan mikäkin uusi liike – ja mitä he tarkalleen vallallaan tekevät.

Toisaalta maailmanmenoon kuuluvat aina riskit. Loppujen lopuksi mikään rahoitusmarkkinoiden ulkopuolinen tai normaaliin suhdannekiertoon liittyvä tapahtuma on harvoin laukaissut vakavia reaalitalouden taantumia. Esimerkiksi nyt jatkunut kurssinousu on kestänyt arabikevään, Ukrainan kriisin ja Syyrian sodan – kaikki erittäin merkittäviä geopoliittisia häiriöitä.

Nousua kannattelevat edelleen jatkuva globaali talouskasvu, kuluttajien luottamus ja monien yhtiöiden hyvä tuloskehitys. Korkotaso on edelleen historiallisen matala, ja pysynee sellaisena vielä pitkään. Teknologian kehitys tuottaa jatkuvasti uusia, loistavia liiketoimintamalleja, jotka parantavat tuottavuutta ja ajavat talouskasvua.

Voi olla, että tänä vuonna nähty hermoilu ja sivuttaisliike markkinoilla tasoitti rajumpaa romahdusta. Toisaalta historiallisilla mittareilla markkinat ovat poikkeuksellisen kuumat, ja moni näkee edessä selvän kuplan puhkeamisen. Kaikissa markkinatilanteissa voi menestyä, mutta se vaatii tarkkuutta ja hereillä pysymistä. Nyt kannattaa pitää markkinakorvat höröllä.

Ville Valkonen

Turun Talouspäivien toimitusjohtaja ja ekonomi